Класически балет за възрастни

 

Какво можете да очаквате от уроците по класически балет за възрастни:

 • Ще бъдете по-здрави и в по-добра форма.
 • Ще станете по-гъвкави и издържливи, ще подобрите баланса си и координацията на крайниците си.
 • Ще научите много за музиката.
 • Ще подобрите паметта и концентрацията си, защото балетните движения изискват съсредоточаване.
 • Ще подобрите пространственото си мислене, защото изпълняването на танцови движения изискват добра координация в пространството.

Цени

Преди няколко десетилетия балетът беше достъпен само при започване от ранна детска възраст и с основна цел професионална реализация в танцовия театър. Всъщност балетът може да бъде полезен на всеки, който иска да опознае тялото си и да го направи по-хармонично, да подобри координацията и гъвкавостта си, както и да придобие уверена и стабилна стойка и походка. Балетът е система за движение на тялото, която не е съвкупност от случайни позиции, а отговаря на ясни правила за хармония, красота и сила.

Тялото на възрастен и тялото на дете са много различни. Ние ясно осъзнаваме това и поради тази причина уроците са придружени от ясни и подробни обяснения за техниката на всяко движение, за да може всеки максимално да го разбере и да прецени дали то е подходящо за него, а не просто да го повтаря.

По време на всеки урок има балетен екзерсис, разтягане, разучаване на нови балетни движения или позиции, както и изпълнение на кратка комбинация за по-лесно и забавно запаметяване и усвояване на новата информация. Системата, по която се преподава в школата, е съобразена с руските балетни традиции.

Целта ни е да се наслаждавате на танца, да се разтоварите от стреса и да научите нови и интересни неща.

Балетът възниква в Италия през Ренесанса през XV век. След това добива популярност във Франция, където започва да се развива като сценично изкуство с подкрепата на кралица Екатерина Медичи. В края на 17 век Луи XIV създава Кралската академия за музика, в рамките на която се развива първата професионална балетна трупа – тази на Парижката опера и балет.

ЗА УРОЦИТЕ СА ВИ НЕОБХОДИМИ

 • 1балетни туфли (ако нямате, първите пъти може по чорапи)
 • 2трико или удобна тениска/потниче
 • 3клин или балетен чорапогащник

 

Уроците по класически балет за възрастни са насочени към дами, които искат да опознаят балета и да му се наслаждават, но не търсят професионална реализация като балетни артисти. Ако целта Ви е свързана с професионални занимания и изяви като балерини, Студио „Ет Мачибо“ не е подходящо за вас.

 

Уроците по класически балет за възрастни се провеждат в следните дни и часове:

 

Вторник:
18:30 – 19:45 ч. (с Калина Калчева)
Сряда:
18:30 – 19:45 ч. (с Калина Калчева)
Четвъртък:
18:30 – 19:45 ч. (с Калина Калчева)

 

Моля, запишете се за уроците по класически балет за възрастни чрез следния формуляр:

(изберете вид урок/практика от падащото меню, след това изберете дата и час от календара)

Преподавател по класически балет

Калина Калчева

Калина Калчева

 • 1986 г.
 • Когато човек се занимава с балет, той навлиза в пространството на приказките и достъпните магии, в пространството на собственото си позабравено въображение. Освен това, той стига до предела на възможностите на тялото си и дори преминава отвъд тях.
 • Национално хореографско училище; Национална музикална академия
 • Преподаването на танц за мен е отдаване на особен вид доброжелателство към непознати, отдаване на нещо добро - лично и честно. Учителят изпитва потребност да дава и раздава. При танца това е задължително, тъй като инструмент за него от една страна е цялото тяло, а от друга изцяло участва и умът с цялата негова сетивност и емоционалност.